Asezare si istorie
PENSIUNEA AGROTURISTICA CASA CODESCU se afla in comuna Chiojdu, Judetul Buzau.
Chiojdu (in trecut, Chiojdu Mic sau Chiojdu din Bâsca) este o comuna din judetul Buzau, Muntenia, Romania, formata din satele Basca Chiojdului, Catiașu, Chiojdu (resedinta), Lera, Plescioara si Poenitele.
Casa Codescu este reprezentativa pentru zona Munteniei fiind evidentiata in Muzeul Satului si pe bacnota de 10 lei.
Chiojdu, vechi sat mosnenesc, dateaza de la inceputul tarii Romanesti,din vremea cand Mihail Voievod fiul lui Mircea cel Batran, în anul 1418 da mosnenilor din Starchiojd “ca să le hie mosie Chiojdul”. La jumatatea secolului XV, cand hrisovul mai sus pomenit dadea acel drept de proprietate asupra Chiojdului, cu tot ceea ce Dumnezeu crease in acele locuri, actuala localitate Chiojdu, aflata atunci in plina istorie medievala romaneasca, se constituia deja intr-un bastion al civilizatiei muntene, cu specificul inconfundabil al zonei Subcarpatilor de curbura. Istoria locala, bogata in fapte si dovezi materiale, in care am amintit doar unul cu titlu de preambul, este completata pana la concurenta de traditia locala orala (legende) si acestea la fel de inaintate in timp, ca si vestigiile scoase la lumina zilei de cautatorii trecuturilor.
In zona subcarpatica a Buzaului s-a cristalizat în sec. XVIII-XIX o arhitectura populara monumentala, cu trasaturi specifice, care este ilustrata in Muzeul Satului printr-o casa, reconstruita in anul 1936 după un exemplar de la inceputul sec. XVIII, CASA VASILE CODESCU (monument istoric), casa renovata si transformata in pensiune agroturistica.
Așezare de tip rasfirat cu tendinte de adunare spre centru, satul Chiojdu Mic este plasat intr-o depresiune in forma de culoar pe ambele maluri ale raului Basca Chiojdului. In vechime, padurile acopereau dealurile si muntii din jur, constituind o importanta sursa de venituri pentru locuitori.
Exploatarea lemnului, cresterea animalelor, cultura pomilor fructiferi si micile servicii au fost principalele ocupatii ale populatiei.